Hur räknar jag ut vilket motstånd jag behöver till mina (lysdioder)
Nåt att tänka på är att alla delar inom elektroniken har en felmarginal 5-10%, dvs de har aldrig de värden som de är sålda som. Därför ska man alltid ta till lite när man räknar motstånd.
Detta är speciellt viktigt med lysdioder eftersom de inte är linjära. Om spänningen bara ökar med 0.5V kan det betyda att det går 4x gånger så mycket ström igenom dioden. Detta kommer betyda att dioden går sönder direkt eller så sänks livslängden avsevärt. En viktig regel är alltså att alltid sätta ett motstånd även om du kopplar 6st 2V dioder i serie på 12V.
Lysdioder är strömstyrda det betyder att desto mer ström man ger dem desto mer lyser de (tills maxvärdet har uppnåtts). Spänningen över en diod är alltid den samma. För att en diod över huvud taget ska börja lysa så måste framspänningen ha uppnåts (dvs 2-5V).
För att räkna ut motståndet använder vi Ohms lag (U=R*I).
I exemplet använder jag en blå diod som nämns ovanför
Den går på en spännig av 4.9 Volt (diodens framspänning) och diodens MAX ström är 0.02 A. Denna dioden ska vi koppla till datorns 12V
Här är formeln med insatta värden
(12V - 4.9V) / 0.02A = 355 Ohm
Eftersom 355 Ohm är det minst motståndet man kan använda innan dioden går sönder så är det bäst att ta ett lite större ex 380 Ohm
Skulle du inte veta vilka specs just din LED har så borde du först leta upp dem annars kan du testa med dessa ungefärliga värden.
RÖD, GUL, GRÖN = 2V, 0.02A (15-20mA)
BLÅ = 4.5V, 0.02A (15-20mA)
VITA = 3.5V, 0.02A (15-20mA)
Bookmarks